Предоставяни услуги от МВР › Предоставяни услуги по направление „Пътна полиция“

 

 

Проверка на задължения по ФИШ и НП с възможност за извършване на плащане


 

За да направите проверка на задължения по конкретен документ от тип фиш или наказателно постановление (НП), с възможност за онлайн плащане на тези задължения през Портала за електронни административни услуги на МВР (ПЕАУ), не е необходимо да сте се регистрирали като потребител на ПЕАУ. В началната страница на портала изберете меню „Услуги“ > По направление на дейност „Пътна полиция“ > Проверка на задължения по ФИШ и НП с възможност за извършване на плащане.

Порталът отваря електронна форма за търсене в Автоматизираната информационна система „Административно-наказателна дейност“ на МВР (АИС АНД)  на задължения по избран от Вас критерий:

номер на СУМПС (свидетелство за управление на МПС) и ЕГН/ЛНЧ на задълженото лице;

тип на документа - (фиш или НП), серия (не се посочва за НП), номер на документа и дължима сума по документа.

В резултат от търсенето Порталът визуализира връчените и неплатени НП, фишове и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и/или по Кодекса за застраховането, издадени в качеството Ви на физическо лице или на законен представител на юридическо лице. Наред с проверката за връчени и неплатени задължения по ЕГН/ЛНЧ на задълженото лице, се проверява и за наличие на издадени на лицето невръчени НП и/или електронни фишове.

При извеждане на резултата от проверките (списък с връчени и неплатени задължения, когато има такива) ПЕАУ визуализира следния помощен текст:

За лице, което няма невръчени документи и няма неплатени задължения:

o„Нямате невръчени и неплатени НП и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и/или по Кодекса за застраховането.“

За лице, което няма невръчени документи и има неплатени задължения:

o„Нямате невръчени НП и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и/или по Кодекса за застраховането.“

За лице, което има невръчени документи и няма неплатени задължения се извеждат последователно съобщенията:

o„Имате невръчени НП и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и/или по Кодекса за застраховането, издадени в качеството Ви на физическо лице или законен представител на юридическо лице.

За връчване на НП е необходимо да посетите лично звеното "Пътна полиция" към областната дирекция на МВР по Вашия постоянен адрес. Електронният фиш може да бъде връчен във всяко районно управление на Министерство на вътрешните работи или в звено "Пътна полиция".“

o„Нямате неплатени НП и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и/или по Кодекса за застраховането.“

За лице, което има както невръчени документи, така и неплатени задължения:

o„Имате невръчени НП и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и/или по Кодекса за застраховането, издадени в качеството Ви на физическо лице или законен представител на юридическо лице.

За връчване на наказателно постановление е необходимо да посетите лично звеното "Пътна полиция" към областната дирекция на МВР по Вашия постоянен адрес. Електронният фиш може да бъде връчен във всяко районно управление на Министерството на вътрешните работи или в звено "Пътна полиция".“

В случай на технически проблем и недостъпна услугата за проверка за невръчени фишове/НП в АИС „Административно-наказателна дейност“ на МВР (АИС АНД), Порталът извежда съобщение за грешка "По технически причини към момента не може да бъде извършена справка за невръчени и неплатени НП и/или електронни фишове по  Закона за движението по пътищата и/или по Кодекса за застраховането."

При проверка по данни за конкретен К-фиш, в резултата от справката се предоставя информация както за задължението по конкретния документ (ако има такъв), независимо дали е връчен или невръчен на лицето, така и за всички връчени и неплатени задължения по Закона за движението по пътищата и/или по Кодекса за застраховането, на базата на поддържаните в системата документи за лицето.

Данните се извеждат под формата на списък. Можете да изберете конкретен документ от списъка който искате да бъде платен. Заплащането се извършва по определена банкова сметка на получателя МВР, само чрез използване на механизмите, осигурени от Портала. Електронната услуга не може да бъде изпълнена при заплащане на таксата чрез банка или друг финансов посредник.

Когато стартирате функционалността за плащане на задължение по конкретен документ (независимо дали е избрана опция за плащане на пълна сума/сума с отстъпка), но плащането не бъде завършено в избрания разплащателен портал, при повторен избор на опция за плащане по документа, Порталът извежда уведомително съобщение, че съществува инициирано плащане и иска Вашето потвърждение за извършване на нова заявка за плащане по документа.

След успешно плащане на задължение по избран документ, ПЕАУ информира АИС АНД за това обстоятелство.

Когато плащането е отразено като успешно в АИС АНД, при последваща справка в Портала, задължението не се съдържа в резултата от справката за задълженията на това лице.

В случай че при справка за задължения на лицето в портала има данни за извършено плащане от лицето по конкретен документ от списъка, непосредствено под данните за задължението, Порталът визуализира ред с данни за: избрания платежен портал, преведената сума по задължението, дата на плащане и съобщение „Моля изчакайте отразяването на плащането в системата на МВР!“. Бутон „Плати“ е недостъпен, с което порталът не допуска да  бъде извършено повторно плащане по документа.